Amning og tandsundhed

Den sundeste ernæring for det nyfødte barn er modermælk, og amning har betydning for en lang række helbredsmæssige forhold hos både mor og barn. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn ammes fuldt, til de er omkring 6 måneder. Delvis amning anbefales til 12 måneder eller i få tilfælde længere. (SST, 2020)

Modermælk er meget sødt, det indeholder forholdsvis store mængder sukker. Derfor skal man være opmærksom på den gode tandbørstning, hvis der ammes efter barnet er begyndt at få tænder. Børn får som regel de første fortænder ved 6 måneders alderen og de små kindtænder ved 1-årsalderen.

Amning efter 1-års alderen anbefales sjælendt i Danmark, da der ernæringsmæssigt ikke er behov for dette.

Mange børn bryder sig ikke om tandbørstning og kan være svære at børste tænderne helt rene på.

Ammes der i dagtimerne efter 1-års alderen, og sidder der bakterier på tænderne, opstår der risiko for at få huller i tænderne tidligt, såkaldt amme-caries.

Ammes barnet om natten, evt. flere gange, skal du være opmærksom på den større risiko, der er for huller i de små kindtænder. I søvnen har barnet en meget nedsat spytsekretion, så mælken bliver ikke skyllet væk fra tænderne på samme måde som i dagtimerne.

Grundig tandbørstning er altid vigtig, men ammes barnet efter 1 års alderen, nat eller dag, skal man være ekstra omhyggelig med at få tænderne helt rene, så man undgår caries i en alt for tidlig alder.

Sådan børster du barnets tænder

Tandpasta til børn