Tandregulering

Ifølge Tandplejeloven fortages tandregulering på børn og unge, når der forudses problemer med tænder, kæber og/eller bid på sigt.

Tandregulering foretages i kommunalt regi og ikke af kosmetiske grunde.

Tandregulering, der ligger inden for Sundhedsstyrelsens retningsgivende rammer, tilbydes gratis. Kosmetiske behandlinger henvises til specialtandlæger i privat praksis. I nogle tilfælde er der også behov for behandling på kæbekirurgisk afdeling ved regionstandplejen.

Omkring 25% af en ungdomsårgang får rettet tænder, og det er meget forskelligt, hvornår det er det rigtige tidspunkt at rette det enkelte barns tænder. Det afhænger af problemet og af barnets vækst og stadie i tandskiftet.

Ved de almindelige undersøgelser hos den kommunale tandpleje screenes børnene samtidigt for tandstillingsafgivelser, og det vurderes, om der er behov for tandregulering, og hvornår en eventuel behandling skal begynde. Ved undersøgelser på klinikken kan tandplejeren eller tandlægen henvise til specialtandlæge efter behov. I nogle kommuner kommer specialtandlægerne ud på de lokale klinikker for at undersøge, hvilke børn, der har behov for tandregulering.