Klorhexidin

Klorhexidin er en desinficerende mundskyllevæske, som er bakteriedræbende og derfor også virksom over for infektioner forårsaget af bakterier. Klorhexidin bruges ofte efter et kirurgisk indgreb, hvor tandbørstning ikke er muligt i det opererede område.

Anvendelse

Det anbefales at skylle to til tre gange dagligt (morgen, middag og aften) i to minutter med en centiliter ufortyndet klorhexidin 0,12%, som efterfølgende spyttes ud.

Pus, blod og mælk hæmmer klorhexidinens virkning. Det samme gør skummemidlet i tandpasta. Det er derfor vigtigt, at der ikke benyttes tandpasta i to timer før og efter, der er skyllet med klorhexidin.

Ønsker man at bruge klorhexidin i forbindelse med tandbørstning, kan man med fordel bruge en tandpasta med lidt eller ingen skummemiddel.

Bivirkninger

Det anbefales, at man ikke anvender klorhexidin i munden i mere end tre uger, med mindre din tandplejer anviser andet. Klorhexidin nedbryder nemlig også de naturlige og nødvendige bakterier i tænder og tandkød. Det kan øge risikoen for at få svamp.

Behandling med klorhexidin af mundhulen kan medføre forbigående smagsforstyrrelser og midlertidig misfarvning af tænder og tunge. Misfarvningerne på tænderne kan dog fjernes ved tandrensning hos din tandplejer. Enkelte klorhexidinprodukter misfarver ikke tænderne.

Klorhexidin er til salg i håndkøbsform i Matas og på Apotektet og indgår også i nogle mundskyllepræparater. Spørg din tandplejer til råds.