Undgå syreskader

Den hyppige forekomst af syreskader i alle aldersgrupper viser, at de to gange daglig tandbørstning ikke kan kompensere for spise- og drikkevaner, der udfordrer og skader tænderne. Hvis tænderne skal bevares sunde, er det nødvendigt at være bevidst om, hvad man spiser i løbet af dagen, især mellem måltiderne.  Vores erfaringer fra tandklinikken viser, at dette i høj grad også gælder børn og unge, hvor syreskader også er hyppigt forekommende. På tandklinikken kan tandplejeren vejlede omkring kost og vaner og tandvenlige snacks, der passer til forskellige aldersgrupper og behov, f.eks. i forhold til sportsaktiviteter.  

Gode råd

  • Sluk tørsten med vand.
  • Skyl munden med vand, hvis du har drukket læskedrikke.
  • Hav læskedrikken i munden i så kort tid som muligt.
  • Undgå mange små slurke. Drik store slurke.
  • Vent en halv til 1 time med at børste tænder efter, at du har drukket læskedrikke. Tandemaljen er blød efter indtag af læskedrikke og kan tage skade ved tandbørstning.

Brug altid en blød tandbørste, når du børster dine tænder, så du ikke slider på tændernes overflade. Brug en tandpasta med fluorid.

Undgå at nippe og småspise/drikke over lang tid

Hvis du drikker frugtjuice eller indtager tørret frugt, skal du undgå at drikke/spise over en længere periode. Når vi småspiser bliver tænder uafbrudt udsat for syreangreb, og spyttet kan ikke nå at neutralisere syren, fra det spiser. Man kan sige, at tænderne udsættes for et konstant syreangreb, når vi snacker og småspiser. 

Skyl gerne efter med vand for at minimere syrepåvirkningen. Du kan også benytte sugerør, så juicen ikke i samme grad kommer i kontakt med tænderne.

Et konstant højt syreindhold i munden kan ødelægge tændernes emalje, der bliver blød og i værste fald forårsage erosioner og uoprettelige syreskader.

Gode snacks for tænderne

Hvis du har lyst til at snacke i løbet af dagen, skal du vælge noget uden meget sukker eller syre. Der er mange lækre snacks, der er mindre skadelige for dine tænder, og som bidrager til, at du kan føle dig mæt og tilfreds. 

Få inspiration til tandvenlige snacks