Tandpasta

Tandbørsten kan godt fjerne madrester og bakteriebelægninger / plak uden tandpasta. Det er de mekaniske bevægelser / dit håndelag ved tandbørstning, og at du kommer rundt i hele munden, der sikrer, at du får rene tænder.

Tandpasta har til formål at gøre tandbørstningen nemmere og mere behagelig, og så er den tilsat stoffet fluorid, som er med til at forebygge huller i tænderne. Som regel vælger vi en tandpasta, der skummer og har en god smag, men der er en række forhold, du bør overveje, når du gør din mund ren morgen og aften.

Skummemiddel i tandpasta

Det er ikke nødvendigt at bruge tandpasta med skummemiddel (natriumlaurethsulfat). Mange synes, det giver en frisk fornemmelse af rene tænder, men det kan være hårdt for slimhinderne, ligesom der er mistanke om, at det kan fremme forekomsten af blister.

Slibemiddel i tandpasta

Brug ikke tandpasta med slibemiddel dagligt, da det ridser tanden. Hvis slibemiddel i tandpasta alligevel ønskes, f.eks. på grund af misfarvninger fra te og kaffe, kan tandpasta med slibemiddel anvendes hver anden måned.

Hvor meget tandpasta skal man bruge?

Det er ikke nødvendigt at fylde hele tandbørsten op, og når det gælder småbørn, skal der kun benyttes ganske små mænger svarende til en halv og en hel lillefingernegl, man man børster barnets tænder.

  • 0 til 3 år: Mængde svarende til en halv lillefingernegl på barnet 2 gange dagligt (1000-1200 ppm F).
  • 3 til 6 år: Mængde svarende til lillefingerneglen på barnet 2 gange dagligt (1450 ppm F).
  • 6 til 12 år: Mængde svarende til 1 cm, 2 gange dagligt (1450 ppm F).
  • 12 år og opefter: Mængde svarende til 2 cm, 2 gange dagligt (1450 ppm F).

Børnetandpasta

Der er ikke noget specielt gavnligt ved at bruge børnetandpasta. Nogle børn er dog sensitive over for stærk smag som f.eks. mint. Til de børn kan man prøve at anvende en tandpasta, der har en mildere smag eller en børnetandpasta eller en juniortandpasta. Man skal blot sikre sig, at mængden af fluorid svarer til angivelserne ovenfor.

Husk at børn skal have hjælp til tandbørstningen.

Allergi

Smagsstofferne i tandpasta kan være allergifremkaldende. Tjek Kemiinfo for de stoffer, der er i din tandpasta, eller spørg din tandplejer.