Hvad er syreskader?

Syreskader, også kaldet erosioner, opstår, når tændernes overflade (tandemaljen) udsættes for syre og ætses væk. Det sker ved indtag af mad og drikkevarer, der er søde eller syrlige. 

Tændernes emalje er det hårdeste væv i kroppen og afgørende for tændernes holdbarhed. Uden emalje svækkes tænderne, slides i stykker og bliver følsomme over for kulde og varme. 

Når tænderne udsættes for syre, sker der en opløsning af den kalk, som tandemaljen er lavet af. Hvor meget tænderne opløses afhænger både af hvor ofte og i hvor lang tid ad gangen, det søde og det syrlige er i munden.

Det er vigtigt at huske, at selvom tænderne børstes grundigt hver dag, kan daglig påvirkning fra mad og drikke give syreskader på tandemaljen. 

Hvis tandemaljen er ætset væk, kan den ikke gendannes, og man står tilbage med et ødelagt tandsæt.

Symptomer og tegn på syreskader

De første symptomer på syreskader kan føles som isninger i tænderne, når man spiser eller drikker noget koldt, varmt, surt eller sødt. 

Ved syreskader ændrer tænderne udseende og bliver mindre.
 
Hvis tandemaljen ætses, får tanden en gullig farve, fordi den gule farve fra tandbenet nu kan ses gennem det tynde lag af emalje (se ovenfor).

Årsager til syreskader?

Der kan være forskellige årsager til syreskader, men ofte er de et resultat af en bestemt vane eller livsstil. Tænderne påvirkes af det, vi spiser og drikker. Eksempelvis indeholder læskedrikke som sodavand, energidrikke, frugt og juice meget syre, selvom de smager sødt, og har derved en lav pH-værdi. Light-produkter kan også have en lav pH-værdi, der kan give varige syreskader.

Syreskader kan også opstå, hvis man har sure opstød eller hyppig opkastning, hvor mavesyren med lav pH-værdi skader tænderne, f.eks. ved spiseforstyrrelsen bulimi

Mangel på spyt kan give syreskader. En af spyttets egenskaber er, at det "skyller" tænderne rene. Flere typer af medicin kan give mangel på spyt.

FAKTA: Det tager 30 til 60 minutter at få mundens neutrale pH-værdi tilbage efter indtag af mad og drikke. En sodavand med skruelåg gør det muligt at drikke små slurke over lang tid. Det er skadeligt for tandemaljen, fordi spyttet ikke når at genoprette mundens pH-værdi mellem hver slurk.

Drikkevares pH-værdi