Visdomstænder

Visdomstænder bryder oftest frem i alderen 18 til 26 år. De dukker op bag den bagerste tand (12-års tænderne) i over- og underkæbe.

Det er ikke alle, der får deres visdomstænder. Nogle mangler en eller flere visdomstænder, og andre har visdomstænderne liggende skjult nede i kæben hele livet. Visdomstænderne kan placere sig på tre forskellige måder. De kan bryde helt frem, de kan bryde delvist frem eller aldrig bryde frem.

Under frembrud risikerer man let ømhed, da der nemt går betændelse i tandkødet omkring tanden. Det er helt normalt og betyder ikke, at tanden skal hives ud. Derimod kan det blive nødvendigt at fjerne visdomstanden, hvis den giver gentagne problemer. Det sker også, at der opstår så kraftig betændelse, at der skal antibiotika til.

Ved visdomstænder, som er helt eller delvis frembrudte, skal man være ekstra omhyggelig med tandbørsten. De kan være svære at holde rene, fordi de sidder så langt tilbage i munden. Du kan tale med din tandplejer om, hvilke hjælpemidler, f.eks. solotandbørste, og teknikker du kan benytte for at holde holde rent omkring dine visdomstænder.