Forkølelsessår (herpes)

Førkølelsessår rammer børn såvel som voksne og er en meget almindelig sygdom, der skyldes en virusinfektion (HSV/Herpes simplexvirus). Når man først er smittet med Herpes simplexvirus, vil det være i kroppen hele livet.

Rigtig mange er smittet uden at vide det, da det langt fra er alle, som oplever sygdommen i udbrud. Hos de fleste ligger virus blot i dvale. Sygdommen kan have et meget forskelligt forløb. Nogle får slet ingen eller kun meget svage symptomer, hvorimod andre kan opleve almen utilpashed og en dunkende, sviende, kløende smerte ved udbruddet.

I udbrud angriber Herpes simplexvirus hud og simhinder over hele kroppen. Herpes simplexvirus (HSV-1) er den hyppigste form og er som regel begrænset til læber og mund. Herpes simplexvirus (HSV-2) ses særligt på kønsdelene.

Hos børn kan infektionen vise sig som mundhulebetændelse (Herpetisk gingivostomatitis) og være ledsaget af almen utilpashed og feber.

HSV-1 (læber og mund)

Virus overføres via spyt, der indeholder virus eller ved direkte kontakt (berøring, kys, sex) med de væskende blærer/sår, som ofte opstår når sygdommen er i udbrud. I udbrud opstår der i langt de fleste tilfælde små grupper af små væskende blærer på en hævet rød hud/slimhinde. Efter udbruddet vil blærerne hele op med skorpe som efterfølgende falder af. Læben vil se helt normal ud efter udbruddet, og der dannes ikke ar. Hyppigheden af udbruddene har en tendens til at aftage med alderen.

Virus bliver ofte aktivt og går i udbrud, hvis immunforsvaret svækkes f.eks. i forbindelse med en kraftig forkølelse. Andre oplever at virus bliver aktivt i forbindelse med mestruation, udsættelse for stærk sollys eller under stressede situationer. Første tegn på, at et udbrud er under opsejling, er ofte en let varme samt en ubehagelig og stikkende fornemmelse i huden. I udbrud er sygdommen særligt smitsom, vær derfor særlig opmærksom på grundig hygiejne i dette stadie, som varer ca. otte til 10 dage.

  • Undgå berøring af de væskende blærer/sår, da du risikerer at smitte dig selv andre steder på kroppen og at inficere såret med bakterier
  • Vask hænderne grundigt hvis berøring alligevel skulle forekomme
  • Styrk dit eget immunforsvar ved at spise sundt og varieret, dyrke motion og få tilstrækkelig med søvn.
  • Vær opmærksom på at du med en forkølelsessår i udbrud kan blive afvist på tandklinikken pga. den store smitterisiko. Ring derfor i forvejen og fortæl, hvis du har et forkølelsessår i udbrud.

Tandpleje ved udbrud

Under selve udbruddet kan det føles uoverskueligt at skulle børste tænder. Som alternativ kan du rense tænderne med klorhexidin og børste med vand på en meget blød tandbørste.

Behandling

Uden behandling vil forkølelsessåret hele op efter en til tre uger, men hvis behandling igangsættes rettidigt, dvs. en til to dage inden selve udbruddet, kan udbruddet enten standses helt eller minimeres. På apoteket kan du købe forskellige produkter, der hæmmer Herpes simplexvirus.

Hvis du lider af hyppige udbrud, bør du søge læge. I disse tilfælde kan det være nødvendigt at få en forebyggende tabletbehandling med et virushæmmende stof.

HSV-2 (kønsdelene)

Det antages, at ca. 20% af alle voksne danskere er smittet med kønssygdommen HSV-2 (Herpes genitalis), som hovedsagligt overføres ved samleje men også ved oralsex, da forkølelsessår på læberne/munden kan smitte til kønsdelene.

Første udbrud kan være meget voldsomt og smertefuldt, men ved gentagne udbrud bliver sygdommen ofte mildere. Nogle får så stærke smerter, at de hverken kan gå eller stå, og nogle får svære influenzaligende symptomer med hovedine og ledsmerter samt voldsomme væskefyldte blærer/sår på og ved kønsdelene. Udbruddet varer typisk mellem syv og 14 dage.

Behandlingen er den samme som ved forkølelsessår på munden (se ovenfor). Udbruddet behandles med produkter fra apoteket, der hæmmer Herpes simplexvirus. Ved gentagne udbrud bør læge kontaktes med henblik på at komme i en forebyggende tabletbehandling, der nedbringer hypigheden og svækker udbruddene.