Mundtørhed

Mangel på spyt kan give dig en fornemmelse af, at det er svært at synke og tale, og at din mad ikke smager, som den plejer. En tør mund kan give ømme, sarte og irriterede slimhinder, og der kan opstå revner, sår og svamp i og omkring munden. 

Hvis du har ømme slimhinder og tandkød, kan det være svært at børste tænderne grundigt. Det kan medføre, at du nemt får betændelse i tandkødet og huller i tænderne.

Rygning og alkohol kan forværre tørhed i munden.

Hvis du tager medicin, kan det påvirke din produktion af spyt. De typer medicin, der ofte forårsager mundtørhed er morfikagruppen (receptpligtigt smertestillende, f.eks. ketogan), astmamedicin (også til KOL), allergimidler, blodtrykssænkende midler, psykofarmaka (lykkepiller), vanddrivende midler, epilepsimedicin og narkotiske stoffer. Kemoterapi kan også give tør mund, da spyttets sammensætning ændres af behandlingen. Et indtag på mere end tre medikamenter, der hver for sig ikke giver mundtørhed, kan i kombination forårsage mundtørhed.

Det er almindeligt, at produktionen af spyt bliver normal, når din krop har vænnet sig til medicinen. Det kan dog tage op til et år.

To former for mundtørhed

Man kan godt føle sig mundtør, uden at spytproduktionen er nedsat. Ved xerostomi føler man sig tør i munden, uden at der kan påvises en nedsat spytproduktion. Det forårsages typisk af en ændring i spyttets sammensætning. Ved hyposalivation er der tale om en egentlig nedsat dannelse af spyt. Din tandplejer kan måle, om du producerer nok spyt. 

Spyttets funktion

Vi producerer en halv til en hel liter spyt i døgnet. Spyttet fugter vores mund, så vi kan tale og synke. 

Når vi tygger vores mad, blandes maden med spyt. Spyttet indeholder enzymer, der starter fordøjelsen af maden, så vi kan optage næringsstoffer og få energi til kroppen. Spyttet neutraliserer samtidig syrligheden i det, vi spiser og drikker, og styrker vores evne til at smage.

Spyt hjælper med til at holde vores tænder rene ved at skylle tænderne fri for madrester. Uden spyt klistrer maden til tænderne og øger risikoen for betændelse i tandkødet og huller i tænderne og syreskader

Spyt nedsætter risikoen for infektioner i munden og får sår i munden til at hele hurtigt. 

Tørre slimhinder i mund og svælg

Tørre læber og slimhinder kan give blister, irritation, sår og i nogle tilfælde svamp i munden. Ved disse gener bør du kontakte din tandklinik.

En blist (aphte) ses som et hvidligt sår med en rød ring omkring. Størrelsen varierer fra et par millimeter til flere centimeter. Blister kan sidde overalt i munden, f.eks. på slimhinderne i kinden, på tungen eller under tungen. Det kan føles meget ubehageligt, når man taler og spiser. På apoteket kan købes gel, danner en beskyttende hinde, som giver hurtig lindring hos nogen. Benyt endvidere en tandpasta til sarte slimhinder, når du børster tænder.
 
Svamp ses som røde områder, typisk i ganens slimhinde og som grålige belægninger i svælget. Svamp kan give en brændende/ sviende fornemmelse i munden. Et andet symptom på svamp kan være, at din mad smager anderledes, end den plejer. Medicin mod svamp skal du have på recept hos din læge eller på tandklinikken.

Behandling af tørhed i munden

Du kan lindre tørhed i munden ved at fugte munden med vand. Tyggegummi, bolsjer og pastiller uden sukker kan stimulere til mere spyt. På apoteket og i større dagligvarebutikker kan du købe sugetabletter og tyggegummi uden sukker og spray, geler og mundskyl, der erstatter og stimulerer dannelsen af spyt.

Mange oplever en god effekt ved at fugte munden med vand i en forstøver inden brug af disse produkter.

Brug f.eks. spray om dagen og gel om natten. Gelen holder længere på fugten, da den lægger sig som en beskyttende hinde på mundens slimhinder. Gelen kan også anvendes som proteselim. Sørg for, at der ikke går mere end en halv til en hel time imellem, at du stimulerer til mere spyt.

Du kan selv gøre en forskel med disse råd

Proteser

Proteser skal børstes dagligt og gerne efter hvert måltid, så madrester og belægninger af bakterier ikke irriterer slimhinderne. Proteser gøres rene med håndsæbe. Benyt en neglebørste eller protesebørste.

Tænder, gummer og tunge børstes med en blød tandbørste og en mild tandpasta. Fugt munden med vand før du sætter proteserne i munden. På apoteket og i større dagligvarebutikker kan du købe gel, der stimulerer spyttet og dermed får proteserne til at sidde bedre fast. Du skal smøre gelen på indersiden af proteserne, inden du sætter dem i munden. Gnaver dine proteser, skal du kontakte din tandklinik, som kan afhjælpe problemet. 

Oplever du irritation i slimhinden, kan det anbefales at tage proteserne ud, når du sover. Fortsætter irritationen, kan der være tale om en svampeinfektion, og du skal kontakte din tandklinik for behandling.

Læs mere om at protesepleje

Dit behov for tandpleje

Det er vigtigt, at du får kontrolleret dine tænder og mundhygiejne i forhold til dit behov.

Når du får mere end tre slags medicin eller medicin, som giver tørhed i munden, bør du komme til tandeftersyn med korte intervaller. Tal med din tandplejer om, hvor ofte du har behov for at komme på tandklinikken.

Det kan også være, du har behov for en tandpasta med et højt indhold af fluorid, som forebygger huller i tænderne. Recepten skal du have på din tandklinik.

Læs mere i folderen Tandpleje ved mundtørhed