Diabetes

Diabetikere har større risiko for at udvikle infektioner, og en tredjedel af alle diabetikere oplever forandringer i mundhulen.  Det er derfor vigtigt med en god mundhygiejne. Der er god grund til, at du som diabetiker gør noget ud af at forebygge infektioner i mundhulen. Det kan du gøre med den rette pleje. Spørg din tandplejer til råds om, hvordan du kan tilrettelægge din personlige mundhygiejne.

Film om tænder og diabetes

Danske Tandplejere har samarbejdet med Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre om information til borgere med diabetes i regi af helbredsprofilen.dk.

Se filmene der informerer og vejleder om tænder, mund og tandpleje i relation til diabetes.

Infektioner i mundhulen

Højt blodsukker nedsætter heling og modstandsdygtighed over for betændelse. Koncentrationen af glukose i spyttet stiger ved blodsukker på 10-15 mmol/l. Det kan give betændelse i tandkødet, parodontitis og huller i tænderne.

Infektioner gør det vanskeligere at håndtere blodsukkerniveauet, og jo dårligere det er reguleret, jo vanskeligere er det at behandle tandkødsbetændelse og parodontitis. Diabetes og parodontitis hænger ofte sammen i en negativ spiral, og det er påvist, at diabetikere, der modtager behandling for parodontitis, bedre er i stand til at kontrollere diabetes med mindre mængder insulin. Foruden at influere negativt på diabetes har parodontitis en negativ indflydelse på hjertekarsygdomme og nyresygdomme m.m. Over halvdelen af diabetikere får senfølger i øjne, nyrer og nerver og blodpropper i hjerne og hjerte. En god mundhygiejne kan være med til at reducere risikoen for senkomplikationer.

Øget risiko for huller i tænderne

Nedsat spytproduktion er en almindelig følge af diabetes. Den lave spytproduktion behøver ikke at være til direkte gene/give tør mund i dagligdagen, men medfører en risiko for huller i tænderne på trods af sukkerfattig kost. Tal med din tandplejer om, hvorvidt der er tegn på lav spytproduktion i din mund. Der kan foretages en simpel test på klinikken for at måle spytproduktionen.

Mistanke om diabetes

Tandplejeren kan opdage symptomer på diabetes ved de rutinemæssige tandrensninger og undersøgelser. Symptomer kan f.eks. være skummende spyt og usædvanligt tørre og irriterede slimhinder i munden. Hvis tandplejeren har mistanke om diabetes, vil du blive opfordret til at søge læge for en blodsukkertest. Hvis du oplever nogle af symptomerne nedenfor, bør du opsøge din tandplejer.

Læs mere i folderen Sunde tænder og mund ved diabetes.

Folderen er blevet til i et samarbejde mellem Danske TandplejereFagligt Selskab for Diabetessygeplejersker og Diabetesforeningen.