Gratis tandpleje for de 18-21-årige

Unge på 18 år kan gå til tandplejer og tandlæge uden selv at betale for tandregningen. Ordningen om gratis tandpleje trådte i kraft den 1. juli 2022 og omfatter hele årgang 2004. Unge, der er født i 2003 eller før, er ikke omfattet af ordningen. I de næste par år udvides ordningen, så alle unge til og med 21 år i 2025 kan få gratis tandpleje.

Unge mellem 16 og 21 år kan vælge en privat tandklinik frem for den kommunale tandpleje.  De har også mulighed for at modtage gratis tandpleje hos en privatpraktiserende tandplejer.

Det er vigtigt, at man som 18-årig vælger en tandklinik, så man fortsat kan blive indkaldt til den regelmæssige undersøgelse.

Mange af de tandsygdomme, der kan opdages af en tandplejer/tandlæge ved et tandeftersyn, er ikke synlige for en selv, før de gør ondt eller har gjort skade på tænder og tandkød og kræver en mere omfattende og dyr behandling.

Adgang til gratis tandpleje for de 18-21-årige indføres gradvist

Drop-outere

Unge, der ikke opsøger en privat tandklinik, har fået tilnavnet drop-outere. Det betyder, at de i en årrække ikke er tilknyttet nogen form for tandplejeordning og som følge deraf ikke får efterset tænderne i en periode. Det skyldes ofte frygt for dyre regninger, utryghed ved at komme på en tandklinik eller blot glemsomhed. Men det kan få store konsekvenser for den enkeltes tandsundhed og være medvirkende til, at der med tiden opstår et stort og dyrt behandlingsbehov.

Projekt "Menneskeforsøg"

Frederik på 21 år indvilger i at deltage i et forsøg, hvor han ikke må børste tænder i 14 dage. Efter blot 7 dage beretter Frederik om rådden lugt og “pissedårlig” ånde. I 4 videoklip følger vi Frederik i de 14 dage uden tandbørste.

Tandkødet flabrer og bløder, selv om vi taler om en periode uden tandbørste, der tidsmæssigt kun svarer til en Roskilde festival. Frederik anede ikke, hvad han gik ind til, og humøret daler i takt med, at den dårlige ånde tager til og mærkelige symptomer viser sig på tænder og tandkød. Det går hurtigt ned ad bakke – hurtigere end forventet.

Film 1

Film 2

Film 3

Film 4