Plak på tænderne

Plak er bakteriebelægninger, som ses som en blød og let afskrabelig gul/hvid masse langs tandkødsranden. Plak kan forårsage skader på både tænder og tandkød.

Når du spiser eller drikker noget, der indeholder sukker, omdanner plakkens bakterier sukker til syre. Denne syre nedbryder den ellers hårde emalje, så der kommer huller og/eller syreskader på tænderne. Jo længere tid plakken får lov at sidde, desto større skade kan den forårsage.

Tandkødsbetændelse kan opstå, hvis der sidder plak nær tandkødsranden. Betændelsen giver ømt og hævet tandkød som ubehandlet kan forårsage parodontitis.

Plak varierer i tykkelse afhængigt af flere faktorer, bl.a. kostens sammensætning og hyppigheden af tandbørstning. Ved tykke lag kan plakken ses med det blotte øje, og ved tyndere lag kan der skrabes en lille mængde af tandoverfladen med en negl.

Mundhulen har sit eget naturlige forsvar med læber, kinder, tunge og spyt, som bidrager til at holde plakken nede. Det er dog ikke tilstrækkeligt, og det er derfor nødvendigt med mekanisk fjernelse af plak, dvs. tandbørstning, tandtråd, tandstikker og mellemrumsbørster.

Røde farvetabletter viser plak

Med røde farvetabletter kan plakken ses tydeligt, og det er dermed muligt at se, hvor du bør være ekstra grundig og omhyggelig med tandbørsten. Din tandplejer kan også udpege disse områder og vise dig den bedste metode til at holde din mund sund og fri for plak.