Trøske hos børn

Infektion i mundhule og fordøjelseskanal kan være forårsaget af candidasvamp, som forekommer hyppigst hos spædbørn i form af trøske og hos voksne og større børn med nedsat immunforsvar. Trøske hos spædbørn skyldes, at immunforsvaret stadig udvikles og ikke er lige så stærkt som hos voksne og større børn.

Trøsken er smitsom og overføres oftest fra moderen til barnet ved fødslen, hvis moderen har en svampeinfektion i skeden. Trøske smitter ligeledes fra barnets mund til alt, som er i berøring med munden, f.eks. sut, sutteflaske, hænder, legetøj osv. Derfor er god hygiejne meget nødvendigt.

Trøske viser sig som mælkehvide afskrabelige belægninger på tunge, gane og mundslimhinder og højrøde slimhinder under belægningerne. Der kan også forekomme blødning fra slimhinder, men symptomerne kan være meget forskellige fra barn til barn. Mens nogen intet mærker, får andre gener, når de spiser eller sutter.

Hos større børn kan trøske opstå ved behandling med antibiotika eller inhalering af astmamedicin. Ved indtagelse af astmamedicin anbefales det at skylle munden efter behandling.

Behandling af trøske sker ved at rense barnets mund med et stykke gaze eller en engangsvaskeklud viklet om en finger og vædet med kamillete, danskvand eller fysiologisk saltvand. Hvis pletterne ikke forsvinder i løbet af få dage tages kontakt til læge eller tandklinik. Receptpligtigt, svampedræbende medicin kan komme på tale.