Snus

Snus sætter sine tydelige spor i munden. Faktisk kan brug af snus ses i tandkødet som et af de første tegn på et jævnligt forbrug af snus.

12 myter om snus

"Myter om snus" er en kampagne, der henvender sig til de voksne, der er omkring unge som vigtige rolle-
modeller. Mange forældre ved slet ikke nok om snus. Derfor er kampagnen rettet mod de voksne. 

Få styr på myteromsnus.dk

Ætsning af tandkødet

Snus indeholder mange kemiske stoffer, der er skadelige for helbredet, herunder de stoffer der ætser tandkødet. Blandt de tidlige tegn er netop ætset tandkød med en hvidlig og rynket overflade. Ved længere tids brug er der tale om en øget risiko for kræft i mundhule og spiserør. Forskningen er dog ikke omfattende nok til præcist at fastslå hvor stor en kræftrisiko, der er.

Blottede tandhalse og "lange" tænder

Snus får tandkødet til at trække sig tilbage, så tandhalsene blottes, og tænderne kommer til at synes længere. Skaderne kan føles rigtig ubehagelige i form af følsomme tandhalse og isninger, hvor tænderne bliver følsomme over for både for varme, kulde, sødt og syrlig. Det sker, fordi beskyttelsen af tandens nerve forsvinder, når tandkødet trækker sig tilbage. Den blottede tandhals er tandroden. Den er ikke belagt med emalje, som ellers beskytter tanden og tandnerven.  Skaden er varig, idet tandkød, der har trukket sig tilbage, ikke vokser ud igen.

Hvis man er forfængelig, kan de lange tænder forekomme mindre attraktive eller virke direkte skæmmende på smilet.

Øget risiko for infektioner i tandkødet

Nikotinen i snus medfører en sammentrækning af de små blodkar i tandkødet og gør det mere sårbart over for infektioner og øger dermed risikoen for betændelse i tandkødet og parodontitis

Nikotinen i snus kan skade børns hjerner

Snus indeholder høje doser af nikotin, der er stærkt afhængighedsskabende. Snus gør det nemt at blive afhængig, både fordi det indeholder meget nikotin og er nemt og diskret at anvende. Ifølge Charlotta Pisinger, der er professor i tobaksforebyggelse ved Københavns Universitet, har det store konsekvenser, når unge bruger snus, bl.a. fordi nikotin hæmmer udviklingen i hjernen.

Flere undersøgelser viser, at børns hjerne tager skade af nikotin. Nogle snusprodukter øger også risikoen for kræft og andre livstilssygdomme," udtalte Charlotta Pisinger til DR nyheder den 27. december 2019 og endvidere:

"Snus, der ikke er produceret i Skandinavien, øger risikoen for kræft i spiserøret og i bugspytkirtlerne. Snus forhøjer desuden blodtrykket og kan give sukkersyge."

Morten Grønbæk, direktør på Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet udtaler om snus: 

"Snus er på ingen måde et harmløst produkt. Det indeholder mange kemiske stoffer, der er alvorligt skadelige for helbredet, og som kan give øget risiko for kræft i mundhule, svælg og spiserør og hjertekarsygdomme. Samtidig indeholder snus høje doser af nikotin, der er stærkt afhængighedsskabende. Det kan føre til, at flere unge bliver afhængige af nikotinen og dermed også begynder at ryge cigaretter."

Kilde: www.sdu.dk/da/sif/nyheder/snus