Frugt og juice

Hyppig indtagelse af juice, saftevand, sodavand eller andre sure og søde drikke eller dagligt indtag af sure frugter kan give syreskader. Du skal også være opmærksom på at frugtte og drikke med citronsmag udgør en risiko, også selv om der ikke er tilsat sukker, især hvis du nipper over lang tid. Dog skal du ikke være bekymret i forhold til danskvand med citrus, da smagen kommer fra et smagsstof og ikke fra frugtsyre, ligesom kulsyren i danskvand heller ikke skader tænderne.

Frugt indeholder fra naturens hånd en del vand og dermed ikke de samme mængder syre som frugtjuice, der er meget koncentreret (syrlig/har en lav pH-værdi). En lang række videnskabelige undersøgelser viser, at dagligt indtag af frugt og grønt beskytter mod kræft, hjertekarsygdomme og type 2 diabetes. Der er desuden dokumentation for, at den maksimale effekt af at spise frugt og grønt opnås, hvis man spiser 600 gram dagligt. 

Frugt er godt og sundt i moderate mængder, men det er vigtigt at huske på, at frugtjuice hører til under syreholdige læskedrikke, der påvirker tændernes emalje og kan give syreskader.

Tørret frugt og ”klæbende” fødevarer

Ved tørret frugt, som er en populær snack for både børn og vokse (eksempelvis abrikoser, rosiner og figenstænger), skal du være opmærksom på det høje, koncentrerede indhold af frugtsukker, som sammen med den klæbende konsistent kan true din tandsundhed, især ved hyppigt indtag.

Når vi spiser, omdanner mundhulens bakterier sukker til syre. Bakterierne har evnen til at optage sukkeret og derved danne og udskille syre. Er der kun bakterier i begrænsede mængder, vil spyttet ofte kunne neutralisere denne syre. Ca. en halv time efter, at du har spist, har spyttet neutraliseret syren fra maden og genoprettet mundhulens neutrale pH-værdi.  Dog har spyttet kun en vis kapacitet og er derfor utilstrækkeligt, hvis der har dannet sig større bakteriekolonier i munden (plak), eller hvis du indtager fødevarer som tørret frugt og kiks, der har tendens til at klæbe til tænderne i lang tid.

Jo bedre mundhygiejne og jo renere/glattere tænder, du har, jo nemmere har spyttet ved at skylle tænderne rene.