Nogle børnesygdomme viser sig i munden

Når børn rammes af virussygdomme som skoldkopper, herpes eller hånd-, fod- og mundsyge opstår der ofte symptomer i munden. Børnene bliver utilpasse, får evt. feber og har svært ved at spise og drikke, da det gør ondt inde i munden.

Herunder beskrives de tre børnesygdomme, som hyppigst giver smerter i munden.

Herpetisk gingivostomatitis

Når børn og især småbørn rammes af en primær herpesinfektion kan det i nogle tilfælde bryde ud som en voldsom infektion inde i munden.

Det typiske billede man ser, er blister og sår i den forreste del af munden, på tungen og især på tandkødet. Læberne kan også være ramt af blister og sår. Tandkødet hæver op, er meget rødt, gør ondt og bløder ved berøring. I nogle tilfælde ligner det næsten, at tandkødet hæver helt op over tænderne.

I forbindelse med denne herpesinfektion har barnet oftest feber, og almentilstanden er påvirket.

Det er meget pinefuldt for barnet at have ondt inde i munden, og det kan være svært at spise og endda drikke i den akutte periode. Det er ikke usædvanligt, at tandkødet bløder, selv om der spises en blød og skånsom kost.

Det tager ca. en uge til 14 dage, før symptomerne forsvinder, og der findes desværre ingen behandling, som kan lindre smerten i munden eller få infektionen til at forsvinde hurtigere.

Skoldkopper

Skoldkopper begynder normalt med let til moderat feber og ondt i hele kroppen. Få dage efter kommer kløe og de karakteristiske pletter, vi kalder for skoldkopper.

Udslættet starter som regel på torsoen (maven og ryggen) og breder sig til arme, ben, hovedet og mundhulen. Nogle børn får kun få pletter, andre er ramt af adskillige hundrede i forskellige størrelser.

Når skoldkopperne viser sig i munden, sidder de alle steder derinde. På tungen, kindens inderside og på tandkødet. Inde i munden klør skoldkopperne også.

Er barnet hårdt ramt inde i munden med skoldkopper, kan det være svært at spise, da blisterne svier og kan gøre ondt.

Skoldkopper i munden heler op uden behandling. Det tager ca. en uge til 14 dage, før symptomerne er væk.

Hånd-, fod-og mundsyge

Dette er en mild virusinfektion, som oftest rammer børn under 10 år. Den optræder som regel sidst på sommeren og først på efteråret. Den starter med let feber og utilpashed. Kort tid efter kommer der små blister, som popper og udvikler sig til større plamager på tungen, kindslimhinden, drøblen og i ganen.

En til to dage efter blisterne og plamagerne i munden, dukker blisterne op på håndfladerne, fingrene og tæer. Heraf navnet hånd-, fod- og mundsyge. Resten af kroppen har ikke tilsvarende hudforandringer.

I nogle tilfælde kan blisterne og plamagerne i munden være smertefulde, og det kan være vanskeligt at spise og drikke.

Der findes ikke en behandling mod denne virusinfektion heller, og der sker en spontan opheling i løbet af en uge til 14 dage.

Gode råd ved virusudbrud

Når dit barn er ramt af en virusinfektion som ovenstående, og har meget ondt i munden, kan det være svært at opretholde den daglige tandbørstning og mundpleje. Især den herpetiske gingivostomatitis gør tandbørstningen udfordret.

Man kan prøve med en ultrablød tandbørste og helt holde sig fra tandpastaen, da tandpastaen kan svie i slimhinden, så længe der er åbne sår. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at udsætte tandbørstningen nogle dage til barhelse nets slimhinder er i bedring. Er du i tvivl, så kontakt børnetandplejen i din kommune og få råd og vejledning.

Så snart, at barnet er i bedring, og den mest akutte fase er overstået, skal de gode tandbørstevaner etableres igen.

Når munden er ramt af smerter kan det ligeledes være svært at spise og drikke normalt. Giv gerne barnet meget blød og kølig kost som yoghurt, vaniljeis, blødt brød, mos, gratin, æg og giv barnet rigeligt at drikke. Som ved alle andre børnesygdomme er rigeligt med væske vigtigt for at undgå dehydrering.

Har dit barn meget ondt i munden, kan du kontakte lægen i forhold til, om barnet skal smertedækkes af en smule flydende paracetamol. Dette kan i nogle tilfælde tage toppen af smerterne i munden, så tandbørstning også kan blive en mulighed.

Det er vigtigt at få børstet grundigt på tænderne to gange dagligt for at undgå tandsygdomme som tandkødsbetændelse og huller i tænderne. Er dit barn en af de mange, som vægrer sig ved tandbørstning, så snak med din tandplejer i børnetandplejen om tips og tricks til at gøre jeres tandbørstesituation nemmere i dagligdagen.