Blødende tandkød og gener i munden

Det kan være en udfordring at holde tænderne fri for plak. Nogle områder i munden kan være svære at komme til. De fleste af os har da også prøvet at have tandkødsbetændelse, som viser sig ved, at det pludseligt bløder et sted i munden, når vi børster. Betændelsen skyldes typisk, at der gennem længere tid har siddet plak ved overgangen mellem tænder og tandkød og mellem tænderne.

Hvis tandkødsbetændelse får lov at udvikle sig, fører det til parodontitis, som er en bakterieinfektion, der nedbryder den del af kæbeknoglen, som tænderne sidder fast i. Det fører til løse tænder og i værste fald tandtab.

Mundhulens sundhedstilstand påvirker hele kroppen

I de seneste år har en lang række undersøgelser afsløret, hvordan infektioner i munden kan influere på infektioner andre steder i kroppen. Man har opdaget, at bakterier fra tandkødslommerne kan sprede sig til resten af kroppen via blodbanen. Derfor er det vigtigt for hele din krop, at du hver dag børster dine tænder helt rene. 

Øget risiko ved kroniske sygdomme og sygdomsforløb

Flere kroniske sygdomme, diabetes, KOL, sclerose, gigt, hjertekarsygdomme m.fl., samt kræftbehandling kan give udtalt mundtørhed. Det kan både være sygdommen, medicinen og en behandlingen, der hæmmer produktionen af spyt. Mangel på spyt øger risikoen for sygdomme og symptomer i mundhulen, dvs. huller i tænderne, tandkødsbetændelse, parodontitis m.v.

De typer medicin, der ofte forårsager mundtørhed er morfikagruppen (receptpligtigt smertestillende, f.eks. ketogan), astmamedicin (også til KOL), allergimidler, blodtrykssænkende midler, vanddrivende midler, epilepsimedicin og narkotiske stoffer.

Psykofarmaka mod depression, angst, uro, søvnproblemer, tvangstanker m.v. tilhører også den store gruppe af lægemidler, der kan give mangel på spyt og øge risikoen for symptomer og sygdomme i tænder og tandkød.