Piercinger i tunge og læbe

Piercing i tungen kan skade tænderne, hvis du kommer til at tygge på piercingsmykket. Piercing i underlæben skader ofte fortænderne i underkæben og tandkødet udvendigt på tandrækken, fordi metallet fra smykket støder på ved tygning og tale. Det giver uoprettelige skader, fordi tandkødet ofte skubbes ned mod knoglen eller under knoglekanten og ikke vokser op igen. Det øger risikoen for parodontitis. Hvis det er emaljen, der er skadet, gendannes den heller ikke.

Hold rent

Hvis du får en piercing, skal du være opmærksom på at holde området omkring hullet grundigt rent hver dag. En piercing kan meget nemt samle plak og bakterier og give dårlig ånde og vævsskader, hvis der ikke holdes rent i området

Stavens længde skal rettes til

Ved tungepiercing hæver tungen op til tre gange normal tykkelse i løbet af 12 timer efter piercingen. Hævelsen kan vare op til tre uger. Når tungen er tilbage til normal størrelse, vil den første stav være alt for lang, og man kan komme til at tygge på den, så kindtænderne kan knække. For at undgå dette, er det vigtigt at få skiftet staven, så stavlængden passer til tungens tykkelse og ikke er i vejen, når man spiser. Den første stav kan være 20–25 mm, og siden fås de helt ned til 6 mm. Ved læbepiercing hæver læben også, og staven skal også forkortes med tiden på samme måde som ved tungepiercinger.

Vælg et skånsomt smykke

Kirurgisk stål er det mest anvendte materiale i piercingindustrien, men medfører flere ulemper. Det indeholder for det første en smule nikkel, der kan forårsage allergiske reaktioner. Desuden lægger det unødigt meget vægt på huden, og det kan blive meget koldt om vinteren. Når det gælder tænderne er kirurgisk stål risikabelt, da det er tænderne, det går ud over, hvis man bider hårdt i smykket, hvorimod et smykke af plast går i stykker.

I stedet for smykker af kirurgisk stål kan der benyttes smykker i materialer som titanium, akryl, PTFE og bioplast, hvor smykkerne som hovedregel altid går i stykker før tænderne, hvis der tygges på dem, eller de slås mod tænderne. Akryl kan hverken steriliseres eller desinficeres (tåler ikke alkoholprocenter over 50% og ødelægges ved temperaturer over 90 grader). Derfor kan smykker af akryl ikke benyttes til nye piercinger.

Bioplast er et allergivenligt materiale, der benyttes til smykker og ikke til medicinsk brug. Bioplast benyttes til piercinger i og omkring munden, da det er skånsomt mod tænderne. Bioplast er ikke så eftergivende som PTFE, men ellers minder disse materialer som sagt meget om hinanden. Bioplast er også velegnet som startsmykke i en piercing. Tungestave i bioplast samler ikke plak, da plakken har svært ved at binde sig til non stick-materialet.

Gode råd når du vil pierces

  • Spørg i forretningen, om de har sterile materialer, og om de bruger medicinske engangshandsker.

  • Kig efter i butikken, om der er rent og ordentligt.

  • Spørg om hvor mange år, de har været i branchen.

  • Spørg efter skriftlige vejledninger.

  • Spørg om du gratis kan få skiftet staven til en kortere og lav gerne aftale med det samme.

  • Får du klorhexidin med, gratis? Hvis ikke kan du købe det på apoteket eller i Matas.

  • Undgå at blive piercet, når du er påvirket af rusmidler.

  • Undgå at blive piercet på festivaler og steder, hvor hygiejnen ikke er i top.

  • Spørg om du må se piercerens sporeprøvebevis*.

*Sporeprøver indeholder bakterier (Bacillus Steathermophilus), som kun bliver slået ihjel ved meget høje varmegrader. Ved at anvende disse prøver tester man således piercerens mulighed for at producere sterile varer.

 

Kilder

Australian Dental Journal, March 2012, A Plessas and E Pepelassi, Dental and periodontal complications of lip and tongue piercing: prevalence and influencing factors, article first published online: 28 FEB 2012 | DOI: 10.1111/j.1834-7819.2011.01647.x

British Medical Journal 2008; 336:1426-1428 (published 12 June 2008)