Rygning påvirker mundhulen

Mundens slimhinder, tænder og tandkød påvirkes af rygning. Rygning får tandkødets blodkar til at trække sig sammen. Det svækker  den normale blodtilførsel og dermed også immunforsvaret. Dermed bliver tandkødet sårbart over for de bakterier, der sidder lige under tandkødsranden, og der opstår risiko for infektioner, der kan skade de fibre og knogle, som holder tanden, og der kan opstå parodontitis.

Misfarvninger

Rygning giver farvede belægninger på tænderne, der ikke kan fjernes med almindelig tandbørstning. Belægningerne kan give tænderne et gulligt eller brunligt udseende. Disse kan fjernes ved en tandrensning. Rygning farver også bakteriebelægninger og ;tandsten, men også fyldninger og til tider tandkødet kan blive misfarvet. Misfarvningen fra tobak er langt kraftigere end den fra kaffe, te og rødvin og har stor indflydelse på rygerens generelle fremtræden. Du kan tale med din tandplejer om muligheden for at reducere misfarvninger på tænderne, f.eks. ved at benytte tandblegning. Bemærk, at tænderne efter blegning vil være mere modtagelige for misfarvninger.

Parodontitis

Tobaksrygning øger risikoen for parodontitis betydeligt. Jo mere, du ryger, desto større er risikoen. Parodontitis udvikler sig desuden hurtigere hos rygere, og succesraten ved behandling er langt ringere hos rygere end hos ikke-rygere.

Behandling af tandkødsbetændelse og parodontitis har ofte ikke den ønskede effekt, hvis du ryger, fordi rygning nedsætter helingen af tandkødet efter behandlingen. Rygning kan gøre det vanskeligt at få bugt med en parodontitis.

Sårheling

Nikotin får de små blodkar til at trække sig sammen, hvilket fører til dårligere sårheling. Det menes at være grunden til både den større risiko for parodontitis og for mislykkede implantater. Den dårligere sårheling giver også ofte komplikationer i forbindelse med parodontalkirurgi og operativ fjernelse af tænder.

Tandimplantater

Undersøgelser viser, at tandimplantater langt oftere mistes igen hos rygere end hos ikke-rygere. Rygning er faktisk den mest afgørende faktor for, om implantater mistes eller ej. Ved komplet rygestop fra en uge inden og indtil otte uger efter implantatbehandlingen skulle prognosen dog være den samme som hos ikke-rygere.

Kræft i mundhulen

Ca. 2% af alle kræftformer opstår i mundhulen, og tobaksrygning er den væsentligste årsag til denne kræftform. Det gælder brug af alle former for tobak: Rygning af cigaretter, cigar, pibe, vandpibe og brug af røgfri tobak (tobak, der tygges og snuses).

Ifølge Kræftens Bekæmpelse har rygere fire gange større risiko for at få kræft i mundhulen end ikke-rygere. I kombination med et stort alkoholforbrug øges risikoen 6-15 gange i forhold til ikke-rygere uden et stort alkoholforbrug. Efter rygestop reduceres den forøgede risiko og er helt væk inden for 5-10 år. Regelmæssige undersøgelser hos tandplejer eller tandlæge kan være afgørende for, at forstadier til mundhulekræft opdages i tide. Kræft i mundhulen viser sig ved sår, der ikke vil hele, knuder i slimhinden, smerter, spisebesvær og hævede lymfekirtler på halsen.