Når blivende tænder slås ud

Hvis en blivende voksentand slås ud af munden, skal man finde tanden og om muligt forsøge at sætte den på plads i kæben igen eller bruge en beholder til den udslåede tand og skynde sig til tandklinikken for at få hjælp. Tanden har den bedste chance for at overleve, hvis man handler hurtigt, helst inden 30 minutter.

Sørg for at holde på tandens krone, ikke på tandens rod.

Hvis man har besluttet sig for at sætte tanden på plads, skal man holde tanden på kronen (den hvide del af tanden) og skylle den i 10 sekunder under rindende vand. Har man ikke rindende vand i nærheden, skal man bede den tilskadekomne om at sutte og spytte snavset væk fra tanden. Rør aldrig ved roden med fingrene (den røde del at tanden) og forsøg ikke at rengøre tanden på nogen måder, da dette kan skade de celler, der sørger for, at tanden har mulighed at gro fast igen.

Sæt tanden på plads i kæben, brug de andre tænder som rettesnor for, hvordan tanden skal placeres.

Har man alufolie ved hånden, sættes tanden fast med folien mod de andre tænder. Alternativt kan man bede den tilskadekomne om at bide forsigtigt i et rent lommetørklæde.

Hvis den udslåede tand af en eller anden grund ikke kan sættes på plads, skal den lægges i mælk eller næstbedst i fysiologisk saltvand fra førstehjælpskassen. Bland ALDRIG saltvandet selv, brug ellers almindeligt postevand som transportmiddel. På tandklinikken vil tanden efterfølgende blive sat på plads.

Søg hjælp hurtigst muligt på tandklinik eller skadestue for at få tanden sat på plads i kæben og for at afklare, om der skal gives stivkrampevaccine. Ved hurtig og korrekt behandling kan en tand, der har været slået helt ud, kunne overleve og sidde i munden resten af livet.