12 til 18 år

Omkring de 12 år kommer der en kindtand frem allerbagerst i ;tandrækken. Den hedder af gode grunde 12 års tanden. Tandplejen har samme fokus på 12 års tanden som på 6 års tanden, og de unge bliver grundigt instrueret i at børste tanden, som måske også har brug for en forebyggende behandling mod udvikling af huller.

I 12 års alderen er langt de fleste børn/unge fuldt ud i stand til at børste tænderne rene, men som med så meget andet, er det som regel ikke tandbørstning, der står øverst på to do-listen. Det er derfor vigtigt, at forældrene støtter op om den daglige pleje og minder om, at der skal børstes tænder to gange dagligt.

Hvis man går ind i en hvilken som helst 7. klasse en tilfældig dag, så har halvdelen af de unge ikke lige nået at børste tænderne om morgenen, og hvis de har børstet, så er det gået temmeligt stærkt.

Forældrene har derfor en vigtig opgave i at bakke de unge op i at forebygge tandsygdomme og bevare tandsundheden. Køb f.eks. en tandpasta med en god smag, køb tandbørster når I kan se, de er ved at være slidte og hold øje med, at de unge får børstet tænderne dagligt.

Sukker og syreskader

Mange unge har et stort forbrug af sukker fra slik og andre søde sager, men især fra sodavand. Har man ikke rene tænder og spiser en masse slik, øges risikoen for plak og huller i tænderne.

Sodavand derimod ætser tandens overflade, og vi ser desværre et tiltagende problem med, at unge mennesker ødelægger deres tænder med sodavand. Undersøgelser viser, at op mod 33% af de 15-årige drenge har omfattende syreskader på tænderne.

Det kan være svært at styre, hvad de unge spiser og drikker uden for hjemmet, men gode vaner i hjemmet tjener som et godt forbillede og kan lægge grunden til gode vaner. Heldigvis har mange skoler indført politikker, som udelukker slik og sodavand på skolen.