Blister/aphter

Ca. 20% af befolkningen lider af blister, også kaldet aphter. De er altid godartede, selv om de kan være absolut drøje at komme til livs.

En blist ses som et hvidligt/gulligt sår med en rød ring omkring. Størrelsen kan variere fra et par mm til flere cm. Den kan sidde overalt inde i munden, som oftest på kindslimhinden, tungen eller i mundbunden under tungen eller på læben, og man kan have en eller flere på en gang. De kan være meget generende og pinefulde, når man spiser og taler. Sidder såret i ganen eller på tandkødet, er der tale om en anden slags sår.

Det er usikkert, om blisterne er forårsaget af en virusinfektion, eller om det er en form for overfølsomhedsreaktion over for visse madvarer eller kroppens egne væv. De ses ofte i forbindelse med stress eller hormonelle forandringer, men kan i enkle tilfælde også være tegn på glutenallergi (cøliaki), b-vitaminmangel, jernmangel eller tyktarmsbetændelse.

Da blister opstår ved et nedsat immunforsvar, er det som udgangspunkt altid en fordel at opretholde den rigtige beskyttelse i munden, dvs. at passe på den naturlige bakterieflora og spytsammensætning i munden.

Sørg for en ren mund og rene tænder og brug en tandpasta med mildt skummemiddel. Bakteriekulturen i surmælksprodukter har en gavnlig effekt på vores slimhinder i munden, derfor er det også godt jævnligt at spise disse produkter. Immunforsvaret kan også styrkes gennem kosttilskud.  Helbredende behandling af de enkelte udbrud, således at nye udbrud ikke opstår, findes som regel ikke, men pensling med klorhexidin 0,12% kan fremme ophelingen. Man kan dulme smerterne med overfladebedøvelsen lidokain og i svære tilfælde kan behandling med binyrebarkhormonbehandling komme på tale. Sidstnævnte har dog en del uønskede bivirkninger, så den behandling bør man helst undgå.

Selvom blister er langt den hyppigste årsag til sår i munden, kan sår også opstå af andre grunde. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på sår, som ikke er helet op efter en uges tid, og som sidder, hvor der ellers ikke før har været tilbagevendende sår. De kan være tegn på svamp eller  i værste fald cancer i mundhulen. Det er derfor særdeles vigtigt at få det undersøgt hos din tandplejer, tandlæge eller læge.