Hvornår kan børn selv børste tænderne?

Børn kan ikke selv børste deres tænder effektivt, før de er 10 til12 år gamle. Årsagen er, at deres finmotorik ikke er udviklet til fulde, og at de derfor har svært ved at bevæge tandbørsten korrekt rundt i munden. Derfor bør en voksen hjælpe med tandbørstningen eller være ved siden af og guide barnet, indtil det er 10 til 12 år gammelt og selv kan overtage børstningen.

Sådan børstes barnets tænder

Når man fylder 18 år, forlader man automatisk den kommunale børne- og ungdomstandpleje. Det betyder, at det ikke længere er gratis at få efterset og behandlet sine tænder. Derfor er det vigtigt, at man som 18-årig finder en privat tandklinik, så man fortsat kan blive indkaldt til den regelmæssige undersøgelse.

Mange af de tandsygdomme, der kan opdages af en tandplejer/tandlæge ved et tandeftersyn, er ikke synlige for en selv, før de gør ondt eller har gjort skade på tænder og tandkød og kræver en mere omfattende og dyr behandling.

Hvornår er der størst risiko for huller i tænderne?

Først og fremmest er det vigtigt at fremhæve, at der kan opstå caries på alle tænder og tandflader i alle aldre, hvis mundhygiejnen er utilstrækkelig. Det er dog erfaringen, at visse tænder og tandflader er særligt udsatte på bestemte stadier i barnetstandfrembrud.