Hvornår kan børn selv børste tænderne?

Børn kan ikke selv børste deres tænder effektivt, før de er 10 til12 år gamle. Årsagen er, at deres finmotorik ikke er udviklet til fulde, og at de derfor har svært ved at bevæge tandbørsten korrekt rundt i munden. Derfor bør en voksen hjælpe med tandbørstningen eller være ved siden af og guide barnet, indtil det er 10 til 12 år gammelt og selv kan overtage børstningen.

Sådan børstes barnets tænder

Unge på 18 år kan gå til tandplejer og tandlæge uden selv at betale for tandregningen. Ordningen om gratis tandpleje trådte i kraft den 1. juli 2022. 

Mange af de tandsygdomme, der kan opdages af en tandplejer/tandlæge ved et tandeftersyn, er ikke synlige for en selv, før de gør ondt eller har gjort skade på tænder og tandkød og kræver en mere omfattende og dyr behandling.

Hvornår er der størst risiko for huller i tænderne?

Først og fremmest er det vigtigt at fremhæve, at der kan opstå caries på alle tænder og tandflader i alle aldre, hvis mundhygiejnen er utilstrækkelig. Det er dog erfaringen, at visse tænder og tandflader er særligt udsatte på bestemte stadier i barnetstandfrembrud.