Svamp

Infektion i mundhule og fordøjelseskanal kan være forårsaget af candidasvamp, som forekommer hyppigst hos spædbørn i form af trøske og hos voksne og større børn med nedsat immunforsvar. Trøske hos spædbørn skyldes, at immunforsvaret stadig udvikles og ikke er lige så stærkt som hos voksne og større børn.

Hos voksne kan svamp forårsages af utilstrækkelig mundhygiejne, mundtørhed, skader på slimhinder, aftagelige proteser og behandling med medikamenter som steroider og antibiotika. Endvidere kan svamp optræde i forbindelse med diabetes, strålebehandling på hoved- og halsområde m.v. Jernmangel kan også være medvirkende til svamp.

Svamp ses som mørkerøde områder med gullige og hvide afskrabelige belægninger på mundslimhinderne. Symptomerne er typisk mundtørhed, en brændende og svigende fornemmelse i munden og ubehagelig smag. Ved protese kan der optræde sår i mundvige.

Det er vigtigt, at der stilles den rette diagnose på din tandklinik med henblik behandling. Ubehandlet kan svampeinfektion forårsage infektion i mave-tarmkanalen, og det er derfor vigtigt med behandling på et tidligt stadie.

Svampeinfektion hos voksne behandles med receptpligtige svampedræbende midler i form af sugetabletter, gel eller salve lokalt fire gange dagligt i mellem fire og seks uger. Endvidere er det vigtigt at forbedre mund- og protesehygiejnen. Protesen lægges natten over i 1 % natriumhypokloritopløsning, som kan købes på Apoteket og i Matas. Protesen skylles grundigt, før den sættes i munden igen.